Dentalna (zubna) protetika


Rješava probleme gubitka zuba i omogućuje prirodnu funkciju i estetiku kao i estetske korekcije postojećih zuba.

Lijep i prirodan osmijeh danas je imperativ, a novi materijali i načini izrade omogućuju visoku estetiku svih vrsta protetskih radova.


CAD/CAM - kompjuterski potpomognuti dizajn / kompjuterski potpomognuta izrada, napredna je tehnologija koju svakodnevno koristimo u Zara Dental Centru. Primjenom CAD/CAM -a moguće je brzo i pouzdano izraditi protetske nadomjestke savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike.

Ljuskice estetika

CAD/CAM omogućuje kreativan dizajn i vrlo preciznu izradu protetskih radova (inlaya, onlaya, ljuskica, krunica i mostova)


CAD-CAM kompjuterski potpomognuti dizajn / kompjuterski potpomognuta izrada CAD – CAM (kompjuterski potpomognuti dizajn / kompjuterski potpomognuta izrada)

1. Estetske ljuske


Estetske ljuske (eng. veneers) spadaju u jednu od najpopularnijih estetskih korekcija. Predstavljaju superiornu estetsku terapiju kojoj je cilj prirodan, lijep osmijeh.


Ljuskice

Ljuskice su najmanje invazivna protetska rješenja koja uz minimalno ili nikakvo brušenje prekrivaju estetske nedostatke na prednjim zubima. Izrađuju se od potpune keramike ili od kompozita. Najčešće je ipak to keramika, jer je dovoljno čvrsta, postojana i ima prirodan izgled.

Keramičke ljuske su tanki “listići” keramike koji se lijepe na prednju površinu zuba. Ovisno o potrebnoj korekciji , neke zube nije ni potrebno brusiti (non prep venneers) ili se vrlo minimalno brusi samo prednja ploha zuba
(*debljina ljuskice je do 0.5 mm).

Ljuskice - prije i poslije

Tko je savršen kandidat za ljuskice? Svatko tko ima zdrave zube, dobru oralnu higijenu, a želi dodatno uljepšati osmijeh, prekriti nepravilnosti, krivi položaj i/ili boju zuba, razmake između zuba itd.

Digital Smile Design - DSD before Digital Smile Design - DSD after

Usporedba ljuskice i krune

*Razlika između keramičke krune i ljuske je ta što se kod ljuske brusi samo prednja ploha zuba.


2. Keramičke krune i mostovi


Keramičke krunice i mostovi fiksni su protetski radovi koji oblikom i funkcijom oponašaju prirodne zube.

Izrađuju se u slučaju većeg nedostatka zuba (lom, liječeni zubi), narušene estetike (promijena boje, veliki ispuni) ili kod gubitka zuba. Postavljaju se na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate.


Suvremeni materijali i tehnologija izrade omogućili su prirodan izgled, čvrstoću i dugotrajnost keramičkih kruna i mostova.

Keramičke krune
Keramičke krune – prirodan izgled, trajnost i čvrstoća

Krunice i mostovi danas se najčešće izrađuju iz tri vrste materijala:

integralna keramika (litij-disilikat staklo keramika)

cirkon - keramika

metal - keramika

U potrazi za savršenim oblikom...

Imitirati prirodni zub veliki je izazov. Svaki naš protetski rad u ZDC-u, bez obzira na to koliko složen bio, prilika je da se savršenom izradom napravi nešto stvarno posebno.

Keramičke krune - primjer

Odabir materijala za izradu keramičkih kruna i mostova ovisi o trenutnom stanju zuba, te funkciji i estetici koja se želi novim radom postići.

Integralna
keramika

Integralna keramika

Integralna keramika (Emax , Empress) koristi se za izradu vrhunski estetskih krunica. Zbog svoje transparencije (prozirnost) i homogene strukture ne razlikuje se od prirodnog zuba.

Indikacija su slučajevi koji zahtijevaju visoki stupanj estetike i to prvenstveno kod prednjih zubi.


Cirkon
keramika

Cirkon keramika

Cirkon - keramika trenutno je najčvršći estetski (potpuno bijeli) materijal. Odlikuje se iznimno visokom čvrstoćom, izvrsne je biokompatibilnosti (ne uzrokuju alergije i sl) i odlične estetike.

Cirkonska podloga ispod keramike bijele je boje i propušta i reflektira svijetlo slično kao i prirodni zubi. Indiciran je u svim regijama čeljusti.


Metal
keramika

Metal keramika

Metal - keramika iznimno je čvrst i elastičan materijal, međutim ovaj ne zadovoljava u potpunosti sve estetske kriterije s obzirom da nema svojstvo prozirnosti.

Danas se najčešće koristi u području stražnjih zubi.3. Zubne proteze


Proteza je zamjena za nedostajuće zube i okolna tkiva. Dostupne su dvije vrste proteza – potpune i djelomične proteze.

Zubne proteze

Potpuna proteza se koristi kada svi zubi nedostaju, dok se parcijalne proteze koriste kada djelom ostanu prirodni zubi. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade.

Ugovorite svoj BESPLATAN pregled već danas (ortopan GRATIS)!

Ukoliko posjedujete rendgenske snimke zubi, digitalne fotografije ili planove terapije, priložite ih u privitak ove poruke kako bi ZDC tim doktora lakše pristupio izradi individualnog plana terapije.
logo

Matije Gupca 33
23000 Zadar, Hrvatska
t. (+385) 98 22 69 18
e. info@zdc.hr


caller_icon