>

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina je dio dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

 

Pravilne navike održavanja oralne higijene djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima. Zdravlje mliječnih zubi je izrazito bitno jer oni čuvaju mjesto trajnim zubima i prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast, a ujedno potiču i pravilan razvoj čeljusti.


Prvi posjet


Preporuka naših doktora je da bi prvi posjet djeteta stomatologu trebalo planirati već u prvoj godini života, prilikom nicanja prvih mliječnih zubi. Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ''strah od stomatologa''.


Fluoridacija


Radi se o jednostavnom i brzom preventivnom postupku aplikacije fluora kao najbolja prevencija nastanku karijesa. Čini caklinu otpornijom te potiče remineralizaciju tkiva koji zaustavlja početni karijes.


Fluoridacija

Mliječni i trajni zubi premazuju se fluorom u obliku tekućine ili gela.


Pečaćenje fisura


Pečaćenje fisura je preventivni postupak kojim se nastoji spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima. Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa. Duboke i uske fisure mjesta su pogodna za zadržavanje plaka.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba – za prve kutnjake oko 6. godine.


Ugovorite svoj BESPLATAN pregled već danas (ortopan GRATIS)!

Ukoliko posjedujete rendgenske snimke zubi, digitalne fotografije ili planove terapije, priložite ih u privitak ove poruke kako bi ZDC tim doktora lakše pristupio izradi individualnog plana terapije.
logo

Matije Gupca 33
23000 Zadar, Hrvatska
t. (+385) 98 22 69 18
e. info@zdc.hr


caller_icon